Veelgestelde vragen:

Wat kost een behandeling?

De tarieven voor een behandeling bij de mondhygiënist zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Tot 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De werkzaamheden worden aangeduid met codes. De meestgebruikte codes bij de mondhygiëniste zijn M-codes (oppervlakkige tandvleesontsteking), T-codes (vergevorderde tandvleesontsteking) en A-codes (verdoving). Kijk voor een lijst met de codes en bijbehorende kosten bij ‘Tarieven’. Voor uitgebreide behandelingen maken we altijd een begroting.

Wat is het verschil tussen een mondhygiëniste en preventieassistent?

Een preventieassistent is geen wettelijk erkende functie, maar een tandartsassistent met een aanvullende cursus. De taken, gericht op het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes, worden uitgevoerd in opdracht van en onder toezicht van een mondzorgprofessional.
Een mondhygiënist is een paramedicus met een vierjarige hbo-opleiding. Sinds 1 juli 2020 valt de mondhygiënist onder de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit houdt in dat de titel mondhygiëniste een bij de wet beschermde titel is, en je jezelf alleen een mondhygiëniste mag noemen als je in het bezit bent van een diploma Mondzorgkunde. De kennis die een mondhygiënist heeft, en de werkzaamheden die zij kan en mag uitvoeren, gaan verder dan die van een preventieassistent.

Hoe lang duurt een behandeling?

Behandelingen bij De Schone Tanden Praktijk duren 45 minuten.

Hoe kan ik mijn afspraak verzetten?

Na het maken van een afspraak ontvang je een bevestigingsmail. Hierin staat een link waarmee je de afspraak zelf tot 48 uur van te voren kan verzetten en annuleren. Verzet je de afspraak later, zijn we genoodzaakt je een rekening te sturen.

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een hbo-opgeleid paramedicus, die helpt je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Hiermee voorkom je gaatjes en tandvleesproblemen. De mondhygiënist is dé specialist bij het behandelen van ernstige tandvleesproblemen (parodontitis).

Voor wie is de mondhygiënist?

Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van je mond invloed heeft op je algehele gezondheid en vice versa. Iedereen heeft dus baat bij een bezoek aan de mondhygiënist. Langskomen bij De Schone Tanden Praktijk is vooral aan te raden voor mensen met slechte adem, gevoelige tanden, aanslag of verkleurde tanden, bloedend en/of pijnlijk tandvlees en voor ouders en kinderen die moeite hebben met poetsen. Bekijk voor meer informatie de pagina ‘Voor wie is de mondhygiënist?’.

Wordt een behandeling vergoed door de zorgverzekering?

Wanneer je een aanvullende tandartsverzekering hebt, wordt (een deel) vergoed door de zorgverzekeraar. Tot 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk de pagina tarieven voor de meestgebruikte codes en bijbehorende kosten.

Vanaf welke leeftijd kan je naar de mondhygiënist?

Vanaf de leeftijd dat kinderen naar de tandarts gaan (2 jaar), kunnen ze ook naar de mondhygiënist. Wij laten kinderen spelenderwijs wennen aan behandelingen, geven poetsinstructie en voedingsadviezen om gaatjes te voorkomen. Tot 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Heb je een verwijzing nodig voor de mondhygiënist?

Je hebt geen verwijzing of toestemming van de tandarts nodig om een afspraak te maken bij De Schone Tanden Praktijk.

Contact

Adres

De Schone Tanden Praktijk
Dorpsstraat 49
1421 AS Uithoorn